Drijvende Delta's

Voedsel produceren op het water bijvoorbeeld nabij grote steden. Dat is het idee achter het project Drijvende Delta’s. Onderzoekers van Wageningen Universiteit & Research kijken samen met een groot aantal partners; overheden, onderzoeksinstellingen en bedrijfsleven; naar de potentie, belemmeringen,  teeltsystemen, economie en de keten met hierbij ook oog voor de acceptatie door de consument.

dagen onderzoek

PPS Drijvende Delta’s: klimaat bestendige plantaardige productie in een waterrijke omgeving .

Waarom?

Een groot deel van de wereldbevolking woont in grote steden in laaggelegen delta’s aan de kust. Nederland is hier een goed voorbeeld van. Lees meer…

Drijvende Delta's
Arjan Dekking | Wageningen Universiteit en Research

Arjan Dekking

Wageningen Universiteit en Research

“In dit project onderzoekt Wageningen Universiteit en Research samen met een groot aantal partners alle aspecten van drijvende voedselteelt en probeert zo een antwoord te geven op de vraag of deze vorm van (land)bouw een bijdrage kan leveren aan een duurzame voedselproductie, een inspirerende leefomgeving en waardering door de consument.”

Wageningen University & Research

“Een droom van mij is dat in de toekomst er voedsel wordt verbouwd op de Drijvende Voedsel Eilanden terwijl er onder Zeewier wordt geteeld .”

Wageningen University & Research
Martin Hubers - Floating Islands B.V.
Martin Hubers

Floating Islands B.V.

Toelichting

Waarom Drijvende Delta's

Een groot deel van de wereldbevolking woont in grote steden in laaggelegen delta’s aan de kust. Nederland is hier een goed voorbeeld van. Ieder continent heeft soortgelijke dichtbevolkte delta’s. Door klimaatverandering worden deze gebieden bedreigd: extreem weer, zeespiegelstijging, overstromingen, verslechterde waterkwaliteit en bodemdaling zorgen voor grote uitdagingen op het gebied van leefbaarheid in zijn algemeen en voedselproductie in het bijzonder.

Als voedsel op drijvende teeltsystemen kan worden verbouwd, kan een deel van het grote oppervlak aan water worden benut en kan er voedsel geproduceerd worden dicht bij de plaats waar het geconsumeerd wordt.

Home

Hoe het begon, de oogst en het doel

Hoe het begon

In 2020 ontwikkelde de start-up Floating Future een prototype voor teelt op water. Deze werd in Almere met steun van Flevo Campus getest door Aeres Hogeschool en Wageningen Universiteit & Research in het Floriade jaar 2022…

Oogst project

De beoogde oogst van het project is een verkenning van de potentie van plantaardige voedselproductie op drijvende eilanden voor een klimaatbestendige land- en tuinbouw in 2050, inclusief innovatie-agenda en routekaart

Stip op de horizon

Het uiteindelijke doel is dat er een nieuwe bedrijfstak ontstaat die zich richt op productie, verbetering, opschaling en internationalisering van drijvende voedselproductiesystemen. Vooral (ook) in Nederland