Onderzoek

Werkpakketten

In onderstaand overzicht zijn de werkpakketten van de PPS Drijvende Delta’s schematisch weergegeven.

Onderzoek 1 – Verkenning drijvende plantaardige productie

In dit onderzoek wordt gekeken naar de potentie van drijvende voedselproductie. In hoeverre is drijvende voedselproductie nuttig en nodig? Wat zijn de voor- en nadelen als het gaat om klimaatverandering en CO2-emissie, ecologie en circulariteit? Wat zijn de maatschappelijke meerwaarden. En hoe zit het met wet- en regelgeving: wat kan en mag? We onderzoeken dit door in gesprek te gaan met deskundigen, literatuuronderzoek te doen en te kijken naar de lessen die er geleerd zijn bij de ontwikkeling van andere drijvende systemen; bijvoorbeeld velden met zonnepanelen op water.

Onderzoek 2 – Ontwerp en validatie

In dit onderzoek gaat het om het daadwerkelijk ontwerpen van een goed teeltsysteem. Hoe ziet de ideale kas er uit? Wat voor gewassen lenen zich voor drijvende teelt en wat is er nodig aan klimaatbeheersing, gewasbescherming en plantverzorging? Hierbij is oog voor waterkwaliteit, restmateriaal en impact van de constructie op de omgeving. Dit (deel van het) onderzoek gaat ook over logistiek: hoe komt het plantmateriaal op het drijvende teeltsysteem en hoe komt het er weer vanaf en bij de consument? Dit alles wordt getest in living labs in Almere en/of Amsterdam.

Onderzoek 3 – De consument

Doel van dit werkpakket is om te weten te komen of de consument bereid is gewassen uit drijvende teelt te kopen, welke prijs hij ervoor over heeft en op welke plek het moet worden aangeboden. Ook wordt gekeken naar kwaliteitsaspecten zoals smaak en inhoudsstoffen en of dit verschilt van een regulier product. Inwoners, overheden en ondernemers mogen daarnaast meedenken over andere kansen rondom het project, zoals drijvende markten of woningen.

 4 – Synthese

Na het afronden van de deelonderzoeken, worden de resultaten bij elkaar gelegd om zo te komen tot een innovatieagenda en routekaart voor drijvende teelten. Het is nu duidelijk waarom er drijvende teelten zouden moeten komen (of niet), hoe een drijvende kas eruit kan zien en hoe de consument benaderd moet worden. Ook is duidelijk wie hier in Nederland een rol in kan spelen (overheid, waterschappen, bedrijfsleven en onderzoek) en welke condities (beleid, regelgeving, markt & consument) nodig zijn. Verder wordt er een doorkijk gegeven op het internationale perspectief van drijvende teelten.

5 – Communicatie

Communicatie over het project richting zowel projectpartners als publiek geschiedt op basis van deze website en via berichten op social media (linken naar Facebook,X, LinkedIN). Ook wordt er tweemaal een openbaar evenement georganiseerd. Kijk hiervoor bij het nieuws op deze website.

RECENTE BERICHTEN

LIVESTREAM

Drijvende Deltas Livestream