15 november 2024

1e oogst PPS Drijvende Delta’s een feit!

Hoewel er nog volop gesleuteld en verbeterd wordt aan de 2 drijvende eilanden in het Weerwater in Almere, komen vanuit de onderzoekkas van Wageningen University en Research te Bleiswijk de 1e onderzoeksresultaten binnen over de mogelijkheden van het drijvend telen. Paksoi is hier het standaardgewas, maar het onderzoeksteam heeft daarnaast gekozen voor (snack)tomaat, sperzieboon en bloemkool. Deze gewassen zijn gekozen omdat het hele verschillende gewassen zijn, namelijk bladgroente, vruchtgroente, koolgewas en eiwitgewas.

Overzichtsfoto drijvende teeltsysteem (bassin + 4 drijvers) WUR Glastuinbouw Bleiswijk met op de voorgrond bloemkool en naar achter tomaat, sperzieboon, paksoi, amsoi.

Er wordt in Bleiswijk onderzoek gedaan naar de relaties tussen watertemperatuur, zuurstofgehalte en voeding. Dit doen we in 10 verschillende bassins met daarin drijvers van Meteor Systems.

In figuur 1 staan de watertemperaturen van 5 verschillende bassins, waarbij bassin 7 expres een hogere temperatuur is aangehouden. Dat gaf bij tomaat en bonen ook gelijk bruine wortels.

In figuur 2 staan de zuurstof gehalten van de bassins, waarbij duidelijk is te zien dat het bassin met de hoge temperatuur ook het bassin is met het laagste zuurstof.

In figuur 3 staan de gemeten EC-waarden van dezelfde bassins en daarbij is in één bassin de EC hoger dan de andere vier. Dat geeft in het algemeen een meer groen en compacter gewas.

 

Het doel is dan ook om uit te vinden wat de grenzen van het systeem zijn, waarbij watertemperatuur, zuurstofgehalte en voeding in balans zijn. Die kennis is nodig om de teelt optimaal uit te voeren, hier en op andere plaatsen in de wereld.

Drijvende Delta's Figuur 1: Watertemperatuur
Drijvende Delta's Figuur2 Zuurstofgehalte
Drijvende Delta's Figuur3-EC-voedingswaarde

Wortelgroei bij EC van 1.5

Wortelgroei bij EC van 3.0

Wortelgroei bij hogere temperatuur

RECENTE BERICHTEN

LIVESTREAM

Drijvende Deltas Livestream