hoe het begon
De eerste stenen in het water
In 2020 ontwikkelde de start-up Floating Future een prototype voor teelt op water. Deze werd in Almere met steun van Flevo Campus getest door Aeres Hogeschool en Wageningen Universiteit & Research in het Floriade jaar 2022. Het project Drijvende Delta’s pakt de kennis van deze en andere ervaringen samen en voegt er nieuwe kennis aan toe.
drijvende voedselproductie
Oogst project
De beoogde oogst van het project is een verkenning van de potentie van plantaardige voedselproductie op drijvende eilanden voor een klimaatbestendige land- en tuinbouw in 2050, inclusief innovatie-agenda en routekaart. Daarnaast zullen er prototypes en teeltsystemen voor drijvende voedselproductie ontstaan vanuit living labs. De zakelijke kant wordt niet vergeten: er komt inzicht in de logistiek, waarde creatie en het businessmodel. Er wordt ook onderzoek gedaaan naar de consumentenrespons op het concept. Wat wil de stadsmens eten en wat heeft hij ervoor over?
“Voor mijn gevoel moeten we ons in een jaar of vijf wel bewijzen. Anders gelooft men er niet meer in. Maar ik geloof vast dat het gaat lukken met alle kennis en bedrijvenpartners die er zijn.”
Saria de Olde (rechts op foto)
het uiteindelijke doel
Stip op de horizon
Het uiteindelijke doel is dat er een nieuwe bedrijfstak ontstaat die zich richt op productie, verbetering, opschaling en internationalisering van drijvende voedselproductiesystemen. Vooral (ook) in Nederland. De innovatie-agenda en routekaart voor klimaatadaptieve drijvende teelt wordt opgepakt binnen de landbouwsector en beleid. Partijen stemmen beleid, initiatieven en projecten op elkaar af met als doel maximale ontwikkelruimte voor vernieuwende klimaat adaptieve, duurzame, productiesystemen.